RUOKAOHJEITA

Ruokaa luonnosta ja luonnossa

Nuotiolla voi tehdä nuotiokääreitä, erilaisia täytettyjä leipiä, hoddoggeja, vihanneksia ja jälkiruokia luonnon tuoreista marjoista ja yrteistä. Myös valmiista eineksistä tulee hyviä ulkoilmassa nuotilla. Kokeile esim. hampurilaista, lihapiirakka+nakki, erilaisia kasvisnyyttejä tai tuunattua einespitsaa. Luonnonyrteistä saa maukasta teetä, nauti luomuhunajan kera.


Nyytteihin voi lisätä kasviksiakin
Nyytteihin voi lisätä kasviksiakin

MAKKARAPERUNANYYTIT NUOTIOLLA

Ainekset

  • 4 keitettyä perunaa
  • 1 paprika
  • 2 nippusipulia
  • 250 g sulatejuustoa
  • 4 grillimakkaraa
  • sinappia/ suolaa ripaus
  • sipulinvarsia
  • öljyä

Lisäksi:

  • 4 kaksinkertaista folioarkkia

Paloittele perunat, kasvikset ja makkarat. Sekoita kasvikset keskenään. Voitele folioarkit öljyllä ja jaa seos arkkien päälle. Laita kasvisten päälle sulatejuusto- ja makkarat. Voit maustaa sinapilla. Tee folioneliöistä nyytit ja kypsennä 10-15 minuuttia hiilloksessa tai nuotion päällä ritilässä. 

VINKKI: Kasvikset voi olla myös esim. bataatti, porkkana ja punasipuli, oman mieltymysten mukaan. Voit kuoria ja paloitella ainekset kotona valmiiksi rasiaan.


NUOTIOBANAANIT

BANAANIA, SUKLAATA, VAAHTOKARKKEJA

  • Viillä banaani keskeltä auki
  • Laita sisään ensin paloteltu suklaa / suklaahiput
  • Sitten päälle pieneksi leikatut vaahtokarkit.

Paista nuotiolla ritilällä tai nuotion vieressä hiillosten päällä. Folion voi laittaa banaanien alle. Paista noin 5-10 min. 


Taikinanakkitikkuja paistetaan tasaisesti pyörittelemällä paistotikkua
Taikinanakkitikkuja paistetaan tasaisesti pyörittelemällä paistotikkua

HODDOGIT NUOTIOLLA

SÄMPYLÄTAIKINA (valmis), NAKKEJA

  • Laita nakki paistotikkuun pystytasossa
  • Kieritä ohueksi nauhaksi leivottua sämpylätaikinaa nakin ympärille
  • Kohota nakkitaikinatikkua nuotion lämmössä 10 min.
  • Paista nuotiolla 10-15 min kunnes taikinan väri on kauniin ruskea. 

Muista käännellä tikkua, jotta  taikina kypsyy tasaisesti. Älä laita tikunpää edellä suoraan nuotioon, muuten taikinan pää palaa ja alaosa jää raa'aksi.

VINKKI: Voit käyttää taikinana myös kaupan valmista torttutaikinaa

VINKKI RENNOMPAAN NUOTIORUOKAAN

Valmiilla kaupan pakastealtaan taikinoilla saa ruokia ja jälkiruokia nuotiolla helposti tuunaamalla. Miten niitä voisi tuunata luonnonyrteillä ja marjoilla?

Miltä pakastevoisilmäpulla tai munkit maistuvat paistettuna nuotiolla?

Myös valmiit einekset, lättypitsat, liha/vegepiirakat, purkkicroisantit maistuvat nuotiolla, tuunattuna tai sellaisenaan! Kokeilkaa!

Lihan voi korvata erilaisilla vegeversiolla
Lihan voi korvata erilaisilla vegeversiolla

Kepakot

  • 300 g jauhelihaa / vegejauhista
  • sipuli
  • kananmuna
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria
  • valkosipulia(jauhetta)
  • persiljaa/mausteita oman maun mukaan

VALMISTUS:

  • Sekoita jauheliha ja muut aineet tasaiseksi taikinaksi
  • Tee noin peukalon paksuisia tiiviitä napakoita pötkylöitä paistotikkuun
  • Anna maustua puolisen tuntia (seoksen voit tehdä valmiiksi kotona pussiin)
  • Paista tasaisesti nuotiolla tikussa pyöritellen
Kalasta saa monenlaista ruokaa helposti
Kalasta saa monenlaista ruokaa helposti

KALAN VOI PAISTAA HALSTERILLA TAI RITILÄLLÄ

  • Perkattua kalaa
  • (Meri)suolaa
  • (Katajan marjoja)

Käytä kuivaa kalaa. Laita kalan sisään suolaa ja anna maustua noin puoli tuntia. Viillä kalaan viiltoja kummallekin puolelle. Kun alat paistaa kaloja, voit voidella kalat pullasudilla hieman öljyllä. Paitoaika riippuu kalan koosta. Paista arviolta 5-8 min./puoli.

Kalaa voi paistaa myös talvipilkillä.


PIKKUKALAT VOI PAISTAA MYÖS TIKUSSA NUOTIOLLA

  • Perkaa kala
  • Tee viillot kylkiin
  • Laita suolaa sisäpuolelle
  • Voit voidella paistamisen ohella öljyllä
  • Paista noin 5 min/puoli, tarkista kypsyys, kääntele kalaa välillä tasaisen kypsymisen varmitamiseksi

HELPOHKO KALAKEITTO

Tarvikkeet: Nuotiota kestävä kattila, veitsi, ruokailuvälineet

RAAKA-AINEET

  • Perunaa
  • Porkkanaa
  • Suolaa ja kokonaisia mustapippureita
  • Tuoretta kalaa
  • Keitä n.20 minuuttia kunnes on kypsää

VALMISTUS:

  • Laita vesi, suola ja pippurit kattilaan
  • Kuori perunat ja porkkanat ja lisää veteen, voit myös valmiiksi kuoria kotona ja laittaa suljettuun pussiin
  • Perkaa kala, puhdista, ota isommat ruodot pois ja palottele rouheasti
  • Lisää palotellut kalanpalat joukkoon
  • Voit kokeilla myös luonnonyrttejä, esimerkiksi katajanmarjaa ja suolaheinää mausteeksi