9 LUONTO HARRASTUSYMPÄRISTÖNÄ

LOIMU - Liikettä luonnostarastirata

TAVOITE

Liikettä luonnosta rastiradan tarkoituksena on innostaa lapsia metsäliikuntaan. Lisäksi kerhokerran tavoitteena on kehittää lasten yhteistyötaitoja pulmallisilla ryhmätehtävillä.


KERHON SISÄLTÖ

  • Rastirata
  • Loimuvihko

TARVIKKEET

  • Narua
  • lankun palasia
  • vesiastia
  • sokolle huivi

LIIKETTÄ LUONNOSTA -RATA

Liikettä luonnosta rata on helppo toteuttaa missä vain, mistä löytyy metsää. Radalla yhdistyvät luontoliikunta, hauskuus sekä ryhmätyöskentelytaitojen merkitys.

Mikäli kerholaisia on enemmän kuin 5, kannattaa rata toteuttaa useammassa ryhmässä. Kuitenkin vähintään 4 per ryhmä. Käytännössä esimerkiksi ryhmä numero 1 lähtee kiertämään pisteeltä 1, ryhmä nro 2 pisteeltä 2 jne. Suositus olisi, että rastilla olisi ohjaaja ryhmän kanssa., tai sitten ryhmäläisten kanssa voi sopia rastilla käytettävän ajan (suositus: 15min).

Radalla voi myös käyttää pisteytystä, ja voittajajoukkueen voi halutessaan palkita. Voit sijoittaa rastit sovitun kierroksen / pururadan varteen, tai tehdä lapsille kartan rastien paikoista. Voit valita ryhmällesi sopivimmat rastit, tai sitten ottaa vaikka kaikki käyttöön!


Avain onnistumiseen on yhteistyö! 


Naru sidotaan tiukasti puunympärille
Naru sidotaan tiukasti puunympärille

1 POROAITAUS

VALMISTELUT: Valitse metsästä kohta, missä on kolme puuta lähekkäin kolmiomaisessa muodostelmassa. Kieputa narua / köyttä puiden välille niin, että tulee ikäänkuin kolmionmuotoinen aitaus. Narut voivat olla esimerkiksi kolmessa kerroksessa.

Ryhmän tehtävä on päästä "poroaitauksen" sisältä pois mahdollisimman vähillä osumisilla aitaan. Mikäli aitaan osuu, tulee 0p.

  • matalin taso 0p
  • keskimmäinen taso 1p
  • ylin taso 2p
  • korkeimman langan ylitys 3p

2 SUONYLITYS

OHJEISTUS: Valitkaa metsästä / metsäautotieltä kohta, johon on helppo merkitä reitti pisteestä A pisteeseen B. Ryhmälle annetaan ryhmäläisten määrästä riippuen tiettymäärä pieniä lankunpätkiä (voi olla myös jotain muuta vastaavaa) käytettäväksi. Esim. Viidelle ryhmäläiselle kolme lankun palasta.

Ryhmän tehtävänä on ylittää "suo" käyttäen apunaan vain toisiansa ja lankun palasia. Mikäli tipahtaa, joutuu palaamaan takaisin.

Keinoja on monia! Tässä rastilla voi myös ottaa aikaa.


Tässä ylitetään upottavaa suota
Tässä ylitetään upottavaa suota

3 NARUKÄVELY SILMÄT SIDOTTUINA

Valmistelut: Vedä naru lasten käsien korkeudelle metsään. Käytä helpohkoa maastoa, jossa voi olla muutama haastavampi kohta.

Ohjeistus: Ryhmän tehtävä on valita yksi, joka kulkee sokkona muiden ohjeistamana narusokkelon läpi. Mikäli haluaa haastetta, voi sokolle antaa kuljetettavaksi esimerkiksi pienen vesiämpärin - Se ryhmä, jolta läikkyy vähiten vettä, saa tästä täydet pisteet! Tässäkin yhteistyö on tärkeintä, muiden ryhmäläisten on ohjeistettava sokkoa, ja sokon taas luotettava ryhmäläisiinsä.

4 AARREJAHTI

VALMISTELUT: Piilota metsään aarre (luovuus rajana!). Sijoita aarre 20m rastilta etelän suuntaan. Lapset ratkaisevat (morse)salakirjoituksen, jotta saavat vihiä aarteen sijainnista. Tulosta alla oleva kortti.

RATKAISU: "Aarteen paikka on 20m etelän suuntaan."


5 KUINKA MONTA KÄPYÄ?

Tässä korissa on varmasti yli 100 käpyä?
Tässä korissa on varmasti yli 100 käpyä?

VALMISTELUT: Kerää käpyjä koriin ja laske ne. Lasten tulisi arvata, monta käpyä korissa / lasipurkissa on.

Tähän voi myös ottaa pienen skaban - Mikä ryhmä pääsee lähimmäksi? 

6 METSÄN KONSERTTI

Puuta voi rummuttaa jaloilla
Puuta voi rummuttaa jaloilla

OHJEISTUS RYHMÄLLE: Kerätkää luonnosta kiviä, keppejä, hiekkaa, kaarnaa yms... Mielikuvitus rajana!

Tehkää oma konsertti, käyttäkää rytmejä, rummutusta ja mitä ikinä keksittekään. Miten luonnonmateriaaleilla voi soittaa?

7 KÄPYKULJETUS

Käpy on kevyt kuljettaa
Käpy on kevyt kuljettaa

Kävyn kuljetus pisteestä A pisteeseen B kärpäslätkää apuna käyttäen. Jokainen ryhmän jäsen voi tehdä viestinomaisesti kuljetuksen vuorollaan. Tähän voi ottaa myös kisailua mukaan - Nopein ryhmä voittakoon!

8 METSÄPARKOUR

Metsä on mitä parhain ympäristö parkourata! Alustat ovat pehmeitä, ja haasteita löytyy metsästä riippuen kallioista, puista ja kivistä. Metsä maastona kehittää mitä parhaimmalla tavalla motorisia taitoja, koska maasto on harvoin tasainen. Ei muuta kun kokeilemaan!

Valmistelut: Valitse metsästä paikka, jossa on sopivasti haastetta (kiviä, puunrunko, kalliota, puunoksa tms.). Voit myös virittää metsään liaanin, tai vetää kiristetyn sidontaliinan puusta puuhun tasapainoilua varten.


Metsän puissa on kiva roikkua
Metsän puissa on kiva roikkua

Opetelkaa yhdessä metsäparkourliikkeitä

Ohjeistus:

  • Puunrungon ylitys - ja alitustyylit
  • Kiipeilytyylit
  • Oksaheijari
  • Kallioponnari


HUOMIO: Ettehän vahingoita kasvistoa, puustoa tai ympäristöä katkomalla oksia tai pensaita

LOIMUVIHKO

Lopuksi vielä piirrä ja kirjoita loimuvihkoon muita luonnossa liikkumisen muotoja mitä haluaisit tehdä tai olet tehnyt