LUONNONYRTIT

Yleisimmät yrtit luonnosta

Ruohoyrttejä voi kerätä jokamiehenoikeuksia noudattaen. Jäkälän, sammaleen ja puiden lehtien keruu ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, niihin pitää kysyä maanomistajan lupa. Yrttejä kerätään puhtailta alueilta eli vältä asutuskeskuksista ja teiden varsilta keräämistä. Yrtit kerätään kuivalla säällä ilmavaan keruuastiaan kuten koriin ja käsitellään mahdollisimman pian.

Tietysti luonnonyrtit kerätään myös vastuullisesti maaperää ja kasvualuetta vahingoittamatta.


NOKKONEN

Nokkonen on yleisin Suomessa käytetty yrttikasvi. Sitä kerätään yleensä keväällä nuorina kasveina n. 10cm mittaisina. Nokkosessa on paljon ravintoaineita, sitä käytetään ruokiin pinaatin tavoin piirakkaan, lettuihin, leipiin ja siitä voi tehdä myös mm. nokkosteetä.

Nokkoset kannattaa ryöpätä ennen käyttöä eli käyttää kuumassa vedessä poltinkarvojen vuoksi. Nokkosen voi kuivattaa myös sellaisenaan ja se kestää hyvin pakastamista.

Syksyllä ketätään nokkosen siemeniä, joita voi lisätä mm. aamupuuroon.

RYÖPPÄÄMINEN: Kiehatuta n. 1L vettä / 1tl suolaa. Laita nokkoset veteen ja keitä minuutti. Kaada vesi pois ja laske tilalle kylmää vettä, jotta kypsyminen lakkaa. Siivilöi nokkoset. Tämän jälkeen nokkoset voi hienontaa ja lisätä esimerkiksi lettutaikinaan tai pakastaa.

VINKKI: Kerää nokkoset puutarhahanskat kädessä, nokkosen poltinkarvat aiheuttavat ihoreaktioita. 

OHJE: Lisää lettutaikinaan 1-1,5 dl kuivattua nokkosta, tarjoa valmiit letut puolukkahillon kera.


PUNA-APILA

Puna-apila on monivuotinen ruohokasvi. Lehtiä ja nuoria alkuja ja kukintoja kerätään alkukesästä. 

Lehdet ja kukinnot irrotetaan kokonaisina ja kuivataan. kukinnot voi myös pakastaa.

Kukinnot hunajaisen makunsa vuoksi sopivat hyvin yrttiteehen sekä kuivattuna tai sellaisinaan koristeeksi, keittoihin, leipiin, pannukakkuun.

Puna-apilassa on C- ja A-vitamiinia, rautaa ja sinkkiä.


VOIKUKKA

Voikukan lehdet ovat ruusukkeina varren tyvessä. Alalajeja on paljon, elinen voikukka kasvaa niityillä, pientareilla ja on yleinen ihmisten toiminnan piirissä, pihoilla ja joutomailla.

Salaattivoikukkaa voi myös viljellä multavassa ja ravinteikkassa mullassa.

Lehdet kerätään keväällä/alkukesällä ennen kukintaa. Mykeröt poimitaan niiden avauduttua ja nuput mahdollisimman nuorina. Juuret kerätään keväällä ennen kukintaa tai syksyllä kun lehdet ovat kuolleet.

Voikukassa on paljon ravintokuitua, seleeniä, kalsiumia, kaliumia ja se on monen vitaamiinin lähde.

Lehdistä poistetaan ennen käyttöä lehtiruoti. Lehdet voi kuivata, pakastaa tai käyttää tuoreeltaan salaatteihin, yrttisilppuun ja keittoihin. Juuria voi käyttää mm. keittoihin, muhennoksiin ja juomien tekoon.

VINKKI: Voikukan lehtiä voi laittaa perussalaattiin salaatinlehtien tavoin. Esim. Voikukan lehtiä, sipulia, tomaattia ja kurkkua.

Puna-apila/voikukkasalaatti

1/2 litraa apilankukkia ja 1/2 litraa voikukan lehtiä, nippu retiisejä ja 150g lehtisalaattia. Kastikeainekset: ruokaöljyä/oliiviöljyä, lusikallinen sitruunan mehua, 1/4 tl suolaa, 1/2 tl sokeria ja pippuria.

Puhdista hyvin apilan kukat ja voikukan lehdet. Revi voikukan lehdet ja salaatin lehdet. Pilko retiisit. Sekoita salaatinkastikeainekset ja yhdistä kaikki ainekset salaatiksi. Voit koristella puna-apilan kukilla salaatin päälle.

KATAJA

Kataja on pensasmainen puuvartinen kasvi. Siinä on pienet neulaset. Marja on kypsyessään syvän sininen, lähes sinimusta.

Katajanmarjoja voi kerätä vapaasti. Kypsät marjat kerätään loppukesästä myöhään syksyyn.

Katajanmarjaa käytetään mm. yrttijuomiin, mausteeksi riista/liharuokiin ja ne sopivat hyvin pippurin korvikkeeksi kasvisruokiin. Katajasta voi tehdä myös siirappia ja käyttää osia savustamiseen.

Huom: puumaiset ja kartion malliset katajat ovat rauhoitettuja, vain marjat saa kerätä. Havun oksiin ja alkujen keräämiseen tarvitaan metsän omistajan lupa.

VINKKI: Nuotiolla kevyttä savun makua saat makkaraan tai kalaan pitämällä paistettavaa palavasta katajasta tulevan savun päällä.


Pihlajan punaiset marjat
Pihlajan punaiset marjat

PIHLAJA

Pihlaja on monesti monirunkoinen iso 4-10 metriä korkea puu, joka kukkii kesällä valkoisin kukkasin.

Pihlajasta käytetään nuoret lehdet ennen kukintaa ja punaiset marjat syksyllä. Marjat poimitaan riipimällä tai leikkaamalla terttu irti. Lehtien ja silmujen keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa. 

Lehdet kuivataan ja käytetään yrttijuomiin. Marjoja voi syödä, tehdä hilloa tai kuivattuna käyttää yrttijuomiin.


Piharatamo
Piharatamo

PIHARATAMO

Piharatamo kasvaa pihoilla, poluilla ja pelloilla yleisesti Suomessa. 

Sen lehtiä voi käyttää salaatissa tuoreeltaan tai lehdet voi kuivata.

Ratamo on myös tunnettu rohtokasvi haavoihin, ruhjeisiin ja ihottumiin tuoreeltaan kokonaisena tai murskattuna.


Siankärsämö
Siankärsämö

SIANKÄRSÄMÖ

Siankärsämö on yleinen kasvi, se on noin 30-40 cm pitkä monivuotinen ruoho. Se kasvaa niityillä, pelloilla, pihoilla ja joutomailla. 

Lehdet kerätään ennen juhannusta ja kukat niiden avautuessa. 

Siankärsämön lehtiä voi käyttää mausteena pieninä annoksina ja kukat sopivat yrttijuomaksi. Se säilötään kuivaamalla tai pakastamalla.


Yrttitee

Laita kattilan/teepannun pohjalle reilusti tuoreita yrttejä, nokkosta, puna-apilaa, koivunlehtiä, voikukanlehtiä ja -kukkamykeröitä tai muuta yrttiä. Kaada päälle kiehuvaa vettä ja anna hautua n.15 minuuttia. Vaihtoehtoisesti voi käyttää 1tl kuivattuja yrttejä / 2dl vettä. Mausteeksi loraus hunajaa tai talvella esimerkiksi sokeria ja kanelia. Yrttiteetä voi valmistaa nuotiolla, nauttia samalla luonnosta ja tulen loimusta.

Koivunlehtiä
Koivunlehtiä

KOIVU

Nuoria koivun lehtiä ja versoja voi käyttää salaatissa ja keitoissa. Kuivattuna koivinlehti sopii hyvin yrttiteehen. Koivun mahla on hyvää sellaisenaan. Mahla juoksutetaan ennen lehtien puhkeamista.

Lehtien ja mahlan keräämisen tarviset maanomistajan luvan. Myös jos teet koivusta vihdan, on kysyttyvä lupa.

Kuusenkerkkää
Kuusenkerkkää

KUUSI

Kuusi kasvaa melko kosteilla alueilla. Nuoria oksan pään kasvustoja eli kerkkiä poimitaan alkukesästä. Keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa.

Tuoreet kerkät sopivat tuoreeltaan mm. salaatteihin, keittoihin tai leivänpäälle. Kerkkiä voi myös pakastaa. 

LÖYLYTUOKSU

TARVIKKEET: Kahvisuodatinpussi tai sideharsoa, tuoreita / kuivattuja koivunlehtiä tai kuusen kerkkiä, narua

Laita ainekset pussiin ja sido narulla tai tee harsosta neliö ja sido tiiviisti pussiksi. Laita pussi löylyveteen ja anna liota tovin. Saat miedosti tuoksuvaa löylyvettä helposti. Voit testata myös muilla luonnonyrteillä ja lehdillä.

VINKKI: Nättejä löylypusseja voi itse tehdä lahjaksi mm. ompelemalla ihanista tilkuista ja pellavasta. Pusiin laitetaan kuivattuja koivunlehtiä tai vaikka villiruusun lehtiä.