3 KOKKAA KESTÄVÄSTI

Valmistetaan nuotiolla ekologinen välipala

Keskustellaan yhdessä ekologisesta ruuasta, syömisestä ja ruuan valmistuksesta 

TAVOITE: Lisätä lasten tietoisuutta lähiruuasta, ekologisesta ruuasta, syömisestä sekä tavoista valmistaa ruokaa luonnosta


KERHON SISÄLTÖ | Vaihtoehto 1

  • Valmistetaan yhdessä lettutaikina
  • Etsitään luonnosta jotakin sopivaa lettujen kera nautittavaksi esim. marjoja
  • Keskutellaan ekologisesta ruuasta, lähiruuasta sekä miten luontoa voi hyödyntää ravinnonsaamiseen
  • Loimuvihko


TARVIKKEET

  • Muurikkapannu ja paistinlasta
  • Lettutaikina-ainekset, paistinrasva, halutessaan hilloa ja kermavaahtoa
  • Astiat, joihin lapset voivat kerätä letun täytettä
  • Ruokailuvälineet

VINKKEJÄ KESKUSTELUUN

  • Mitä on lähiruoka, mistä sitä saa ja miksi sitä kannattaa suosia?
  • Minkälainen ruoka on ekologista? 
  • Mitä kaikkea luonnosta voi hyödyntää?
Lettutaikinan valmistus
Lettutaikinan valmistus

LETTUTAIKINA (8:lle)

  • 3 kananmunaa
  • 6 dl täysmaitoa
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 - 2 rkl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • Marjoja luonnosta

Letut paistetaan muurikkapannulla nuotiossa nätin ruskeiksi.


LETTUTAIKINASSA VOI KÄYTTÄÄ MARJOJA JA LUONNONYRTTEJÄ

Lettutaikinaan voi luonnossa lisätä mm. mustikkaa tai sesonkimarjaa, silputtuna nokkosen versoja, voikukan lehtiä tai puna-apilaa. Letut voi myös tarjota tuoremarjojen kera. Luonnonyrtit pitää puhdistaa hyvin.

Puna-apila on luonnonyrtti
Puna-apila on luonnonyrtti

Vinkki: Yrttiteetä voi valmistaa mm. Hauduttamalla puhdistettuja maitohorsman lehtiä ja kanervan kukkia tai nokkosta kuumassa vedessä. Mausteeksi voi käyttää hunajaa, sitruunaa ja sokeria.

VINKKI

Yrttiteetä voi valmistaa mm. Hauduttamalla puhdistettuja maitohorsman lehtiä ja kanervan kukkia tai nokkosta kuumassa vedessä. Mausteeksi voi käyttää hunajaa, sitruunaa ja sokeria. 

KERHON SISÄLTÖ - Vaihtoehto 2

  • Kalastetaan
  • Keskustellaan ekologisista tavoista hankkia ruokaa
  • Valmistetaan välipala


TARVIKKEET

  • Välipala-ainekset
  • Onki / siima, koukku, koho, syötit , veitsi (ja haavi)
  • Astiat ja ruokailuvälineet
  • Ensiapulaukku

Muita vinkkejä lasten retkiruokailuihin 

Kalastetaan ja valmistetaan välipala 

Kalastuksen eri elementtejä
Kalastuksen eri elementtejä

MATO-ONGINTAA

Onginta ja pilkkiminen on jokamiehenoikeus.

Ongintaan tarvitaan itse onki eli vapa n.3-4 metriä, siimaa, koukku, paino ja koho. Ongintaan tarvitaan myös syötti. Syöttinä voidaan käyttää pieniä kastematoja, kärpäsentoukkia tai pientä taikinamöykkyä.

Nyt etsimään yhdessä matoja! 


KEPPICROISANTIT 6kpl 

Taikinan voi kiertää paistotikun ympärille
Taikinan voi kiertää paistotikun ympärille
  • (1 prk) croissant-taikinaa
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl kanelia

LISÄKSI

  • 6 kpl grillitikkua/ohutta keppiä
  • 6 kpl palaa foliota

Levitä taikina alustalle, ripottele päälle kanelia ja sokeria ja leikkaa valmiiden katkoviivojen mukaan. Laita n.15x20cm folionpala tikun päähän. Kierrä taikinaa tikkuun sokeripuoli sisäänpäin. Paista hiilloksella kokoajan käännellen, croisantit valmistuvat nopeasti. 

DIPPIKASTIKE

Makean kastikkeen ainekset
Makean kastikkeen ainekset
  • 2 dl maitoa
  • 1 dl (tuoreita) mustikoita
  • 1/2 l vaahtokarkkeja
  • 1/2 dl sokeria

Soseuta maito ja mustikat. Sekoita kaikki aineet kattilaan, kuumenna kiehuvaksi ja sekoita kunnes vaahtokarkit ovat sulaneet. Jähmetytä jääkapissa noin tunti.

NUOTIOKERROSLEIVÄT

Nuotiotoastit
Nuotiotoastit

Halsterilla voi helposti valmistaa kerrosleivän nuotiolla/hiilloksella

Paahtoleipää, voita, juustoa, kinkkua, tomaattia, ketsuppia tai muuta oman maun mukaan. Voit paistaa leivät halsterilla tai folioon käärittynä nuotiolla

Ps. Pelkän leipäviipaleen voit paistaa myös paistotikussa ja sen jälkeen laittaa päälle voita, juuston ja kurkkua.

LOIMUVIHKO

Loimuvihkoon kirjoitetaan lettutaikinan ohje, kirjoitetaan ja piirretään mitä luonnonyrttejä ja marjoja voi taikinaan tai lisukkeeksi käyttää.

Vaihtoehto 2:ssa voi kirjoittaa Croisant-ohjeen ja esimerkiksi kalastusvinkkejä.

Nuotiolla voi paistaa myös muffineja
Nuotiolla voi paistaa myös muffineja

MUFFINIT NUOTIOLLA

  • 3½ dl vehnäjauhoja
  • 2 dl sokeria
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 dl juoksevaa margariinia tai rypsiöljyä

&

  • 1 dl kermaa
  • 2 kananmunaa
  • 2-3 dl mustikoita

OHJE: Laita nuotio tulille. Sekoita kuivat ainekset puuhaarukalla ja lisää voisula, kerma ja kananmunat. Pyöräytä joukkoon mustikat. Jaa taikina joko pieniin foliokuppeihin tai isompaan foliovuokaan, ja paista ritilän päällä hiilloksella n. 10-15min, kunnes pinta on kauniin ruskea.

Vinkki: Ajan säästämiseksi voi käyttää myös valmiita muffinijauhoja ja lisää siihen mustikat.


VIHERJUOMA

  • Kypsä banaani
  • Kourallinen villivihanneksia valinnan mukaan, esimerkiksi: nuoria voikukan lehtiä tai kukan terälehtiä, mansikan, mustikan, vadelman tai viinimarjan lehtiä, apilanlehtiä ja kukkamykeröitä, koivun nuoria lehtiä tai lehtisilmuja tai ryöpättyä/kuivattua nokkosta
  • Kaksi lasia puhdasta vettä

OHJE: Silppua vihreät ja paloittele banaani. Lisää vesi vähitellen tehosekoittimeen ja sekoita sakeaksi juomaksi.

Vinkki: Poimi yrtit mahdollisimman nuorina ja kukintoja vasta kukkineina